Telia Eesti ja Eesti Energia sõlmisid viieaastase taastuvenergialepingu, mille jooksul tarnib Eesti Energia kokku Teliale 156 GWh elektrit, mis katab 70% Telia serveriruumide, mobiililevi tugijaamade, juhtimiskeskuste ja kontorite elektritarbimisest. Müüdud elektri maht on võrreldav 50 tuhande kodukliendi aastase elektritarbimisega.

Alates 2016. aastast kasutab Telia Eesti ainult taastuvelektrienergiat läbi ostetud taastuvenergia sertifikaatide ja täna otsib ettevõte ka ise aktiivselt uusi võimalusi erinevate taastuvenergialiikide kasutamiseks otse allikast, olgu selleks siis päikesepark või tuuleenergia.

Taastuvenergia kasutamisel on olnud viimastel aastatel meie tegevuse juures kandev roll ning see on aidanud meil liikuda enda poolt seatud ambitsioonikate keskkonnaeesmärkide täitmise suunas,“ ütles Telia Eesti finantsjuht Elis Pikmets. Pikmetsa sõnul on Telia üheks sihiks on muuta oma tegevus aastaks 2030 nii CO2 emissiooni kui jäätmevabaks. Ambitsioonikate eesmärkideni on plaan jõuda läbi vastutustundliku digitaliseerimise, kaasates sellesse ka kõiki oma töötajaid, partnereid ja hankijaid. Eesti Energia on oma fookuse suunanud sellele, et aidata ettevõtetel rohepööret kiiremini ellu viia ning selleks töötakse välja energialahendusi, mis otseselt vähendavad kliendi keskkonnajalajälge.

„Uue võimalusena on meil klientidele pakkuda pikaajaline tuuleenergialeping, mis võimaldab kliendil osta puhast taastuvenergiat ja elektrihinda soovitud perioodiks soodsatel tingimustel fikseerida. Taastuvenergia arendajad saavad seeläbi jällegi kindluse, et tuulepargi toodang leiab kindla omaniku,“ selgitab Eesti Energia juhatuse liige Agnes Roos.

Telia näitel toodetakse kogu nende tarbitud elekter Leedus, Telšiai tuulepargis, mis valmib aastal 2022. E energija rajatav 68,9 MW võimsusega tuulepark on riigi suurim ja asub Lääne-Leedus Tryškiai piirkonnas ja alustab tööd 2022. aastal.

Eesti Energia kliendid teevad järjest keskkonnasõbralikumaid valikuid: alates taastuvenergia valimisest kuni päikese-, kütte-, ning elektriautode laadimislahendusteni välja. Mullu rajas Eesti Energia klientidele ligi 300 päikeseelektrijaama koguvõimsusega 8 MW. Väiketootjana müüvad tänaseks päevaks Eesti Energiale enda kodus või ettevõttes toodetud elektrit 2500 klienti. Kokku tootis Eesti Energia 2020. aastal taastuvelektrit 1,5 TWh. See moodustas 40% kontserni elektri kogutoodangust. Ettevõtte CO2 emissioon on alates 2018. aastast langenud kolm korda.

Priit Luts

Pressiesindaja

Eesti Energia AS

+372 52 33 014 | priit.luts@energia.ee