Ristile tuuleparki kavandav Enefit Green pöördus Tallinna halduskohtusse nõudega, et tühistataks Lääne-Nigula volikogu otsus, mis keelab tuulepargi, kirjutab Lääne Elu.

Lääne-Nigula vallavolikogu esimees Neeme Suur sai värskest kohtuasjast teada läinud reedel, kohe samal päeval, kui kaebus kohtusse jõudis. Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas helistas Suurele ja andis oma otsusest teada. „Ütlesin äitäh teatamast,” ütles Suur. „Pikka juttu ei olnud. Eks me siis selgitame kohtule, miks tegime sellise otsuse, millega Enefit rahul ei ole.”

Kärmas ütles esmaspäeval Lääne Elule, et pärast pikka kaalumist võeti tõepoolest kohtutee jalge alla. Kärmase sõnul on Enefit Green viimased pool aastat otsinud väga aktiivselt võimalusi vallavalitsuse ja kohalike elanikega koostööd teha, aga sellest ei ole midagi välja tulnud. „Kahjuks on see nii,” märkis Kärmas.

Lääne-Nigula vallavalitsusse saadetud kirjad on saanud eitava vastuse ja seda rohkem kui üks kord. „Tegime ettepaneku moodustada töörühm, kus arutada, kui kõrged tuulikud, kuhu, kui palju, ja kohaliku kasu mudelit,” ütles Kärmas.

Kärmase sõnul ei tohtinuks tuulepargi eriplaneeringut lõpetada, sest kõik uuringudki polnud veel tehtud. „See lõpetati liiga vara,” märkis Kärmas.

Üks põhjus, miks voli kogu tuulepargi eri planeeringu lõpetas, oligi teadmatus, kui kõrgeid tuulikuid tohib Risti külje alla püsti panna. Suure sõnul oli otsus aga kaalutletud. „Olen veendunud, et volikogul oli õigus see lõpetada,” ütles Suur.

Kord on Lääne-Nigula vald taolise kohtutee juba läbi käinud. 2019 oktoobris võitis Lääne-Nigula vald turbakaevandaja Kekkilät, kes oli samuti kohtusse kaevanud volikogu otsuse, mis keelas kaevanduse laiendamise. Läbi käidi kõik kolm kohtuastet, riigikohus andis õiguse vallale ning Kekkilä ei saanud uut kaevandusluba.